George Kollias Research Group

Ο Γιώργος Κόλλιας είναι Bιολόγος, τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» (2002-2010 & 2016-σήμερα).

Ο κ. Κόλλιας αναγνωρίζεται διεθνώς για πρωτοποριακές έρευνες που οδήγησαν στις πρώτες κλινικές δοκιμές και την ανάπτυξη των βιολογικών αντι-TNF θεραπειών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το εργαστήριό του πρωτοπορεί στην ανάπτυξη γενετικών μεθόδων για την κατανόηση των μοριακών και κυτταρικών μηχανισμών που διέπουν τις χρόνιες, φλεγμονώδεις ανοσολογικές νόσους. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 180 επιστημονικά άρθρα και 45 ανασκοπήσεις και σχολιασμούς (>31.000 αναφορές, h-index 79, Πηγή: Google Scholar). To εργαστήριό του υποστηρίζεται από Εθνικά και Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα. Το 2014 έλαβε επιχορήγηση από το υψηλού κύρους ‘πρόγραμμα έμπειρων ερευνητών’ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC).

Οι επιστημονικές εργασίες του κ Κόλλια αναπτύχθηκαν σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα και το επιστημονικό και διοικητικό του έργο συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάπτυξη νέας γενιάς Ελλήνων επιστημόνων και μεγάλων Εθνικών υποδομών επιστημονικής και τεχνολογικής αριστείας. Ο κ. Κόλλιας συντονίζει τις Εθνικές Ερευνητικές Υποδομές Infrafrontier.GR/Phenotypos από το ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ, και pMedGR από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στον νέο Εθνικό Οδικό Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών του Υπουργείου Έρευνας. Συντονίζει επίσης επενδυτικά σχέδια που αφορούν στη δημιουργία από το ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ της ‘Βιοτεχνόπολης’ και τη δημιουργία από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ του κόμβου καινοτομίας p4SEEN για την εξατομικευμένη Ιατρική. Το 2006, ο κ. Κόλλιας ίδρυσε την πρώτη εξαγωγική επιχείρηση έντασης γνώσης - τεχνοβλαστό, την Biomedcode Ελλάς Α.Ε.

Από το 2000, ο κ. Κόλλιας είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO), και διετέλεσε μέλος και πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των εναρκτήριων προγραμμάτων (ERC Starting Grants) στον Τομέα Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας (2010-2013). Διετέλεσε Εθνικός Εκπρόσωπος στο European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI, 2010-2012), είναι μέλος της Ομάδας Εργασίας Biomedical Sciences/Health and Food του ESFRI από το 2011 μέχρι σήμερα, και μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Αττικής (ΠΣΕΚ). Ο κ. Κόλλιας υπηρέτησε εκλεγείς ως Πρόεδρος της Συνόδου των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων (2009-2010) και ως Τακτικό Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2001-2003 και 2005-2009). Από το 2014 είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Βιοεπιστήμες του EASAC (European Academies Science Advisory Panel). Το 2014 του απενεμήθη το διεθνές βραβείο Carol-Nachman για πρωτοποριακές έρευνες στον τομέα της Ρευματολογίας και το 2015 βραβεύτηκε με το πρώτο Ερευνητικό βραβείο των Prix Galien Greece. Από το 2016 ανέπτυξε και διευθύνει το νέο διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στη ‘Μοριακή Βιοϊατρική’.

 Κατεβάστε το σύντομο βιογραφικό σε pdf.